Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

motion and opening ports Debian Wheezy pogoE02

Posted by richard-g8jvm 
motion and opening ports Debian Wheezy pogoE02
April 24, 2013 09:56AM
Hi
having a few problems getting motion running, the daemon is up and running , but ports 8080 & 8081 are closed.
I've loaded iptables , but haven't set up iptables for years, so it start again from scatch :(
There are plenty of Arch blogs on Motion and webcams, but so far googling is failing with Debian.
Is there a ncurses gui or anything for setting up firewall or just getting ports open
Which app by default sets which ports are open ?, its not iptables as thats not in the inital install

Is there a armel deb for web min, which might make things easier ?
Thanks
Richard
Oddball Hero
Re: motion and opening ports Debian Wheezy pogoE02
April 24, 2013 03:39PM
Check with "iptables -L -v" and "netstat -a|more". You can check /etc/services for ports. Here is the page for webmin http://www.webmin.com/deb.html . I don't use it, just pretty much command line (I'm old), but I'm sure others here have. You can run motion not as a daemon, and with a higher debug level.
Re: motion and opening ports Debian Wheezy pogoE02
April 25, 2013 12:55AM
Welcome back, Oddball Hero :)
Oddball Hero
Re: motion and opening ports Debian Wheezy pogoE02
April 25, 2013 04:17AM
It took me a while to get away from the Village. I was told that I was a number. I replied, I am not a number. I am a free man! http://youtu.be/Sv813f2Xtrg
Anyway, Richard made some inquiries at the NSLU2 forum and it seemed to be appropriate to re-direct him here for proper help.
Regarding the latest problem with ports in use, It might be good to change to other than ports 8080 and 8081 for the webcam and control ports respectively as an experiment and find out what else maybe conflicting.
Bodhi, good work on keeping the Debian V3 Oxnas machines progressing.
Re: motion and opening ports Debian Wheezy pogoE02
April 25, 2013 04:41AM
Ah beware of big white ballons on the sands of port Merion, where the prisoner was filmed in North Wales.

ports yes gadugadu 8074/tcp
gadugadu 8074/udp
http-alt 8080/tcp
http-alt 8080/udp
sunproxyadmin 8081/tcp
sunproxyadmin 8081/udp


but 7660 is a unlisted gap so I'll try
motion 7660/tcp and see what happens

Dont need utube, I can remeber the original series.
Oddball Hero
Re: motion and opening ports Debian Wheezy pogoE02
April 25, 2013 05:09AM
richard-g8jvm Wrote:
-------------------------------------------------------
> Ah beware of big white ballons on the sands of
> port Merion, where the prisoner was filmed in
> North Wales.

I smell latex already.

>
> ports yes gadugadu 8074/tcp
> gadugadu 8074/udp
> http-alt 8080/tcp
> http-alt 8080/udp
> sunproxyadmin 8081/tcp
> sunproxyadmin 8081/udp
>
>
> but 7660 is a unlisted gap so I'll try
> motion 7660/tcp and see what happens
>
> Dont need utube, I can remeber the original
> series.

I'm afraid I do too. But hey, the kids may enjoy it.
By the way, DaylanDarby left you a message at the NSLU2-general site.
Re: motion and opening ports Debian Wheezy pogoE02
April 25, 2013 03:52PM
Changing the ports used to 7660/tcp and 7661/tcp in ect /services.
added directoty /var/run/motion added motion.pid , it seems happy with an empty file to start.
turned local setting in motion.conf to off


I have now a 1 sec sampled noisy frame , I don't think its happy with the webcam.

I'd like to stream continuous video out , so I can see what the incoming vidoe from the web cam is like,
I could do with some help in that area please

Thanks
Richard
----------------------------
Looking closely at the noisy frame , its small, I can see unable to open /dev/video0
running motion -s

I get
[0] Processing thread 0 - config file /etc/motion/motion.conf
[0] Motion 3.2.12 Started
[0] ffmpeg LIBAVCODEC_BUILD 3482368 LIBAVFORMAT_BUILD 3478785
[0] Motion running in setup mode.
[0] Thread 1 is from /etc/motion/motion.conf
[0] Thread 1 is device: /dev/video0 input 8
[0] Webcam port 7661
[0] Waiting for threads to finish, pid: 1671
[0] motion-httpd/3.2.12 running, accepting connections
[0] motion-httpd: waiting for data on port TCP 7660
[1] Thread 1 started
[1] Failed to open video device /dev/video0: No such file or directory
[1] Could not fetch initial image from camera
[1] Motion continues using width and height from config file(s)
[1] Resizing pre_capture buffer to 1 items
[1] Started stream webcam server in port 7661
[1] Raw changes: 0 - changes after 'EedDl': 0 - labels: 0 - noise level: 21
[1] Retrying until successful connection with camera
[1] Failed to open video device /dev/video0: No such file or directory
[1] Raw changes: 0 - changes after 'EedDl': 0 - labels: 0 - noise level: 16


ls -la /dev/video0
ls: cannot access /dev/video0: No such file or directory

Its a USB webcam , would it use /dev/video0 ?

I've never needed to play with video, and on a headless machine its no the easiest place to start.

any assistance appreciated,
Thanks



Edited 1 time(s). Last edit at 04/26/2013 06:29AM by richard-g8jvm.
Author:

Your Email:


Subject:


Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically. If the code is hard to read, then just try to guess it right. If you enter the wrong code, a new image is created and you get another chance to enter it right.
Message: