Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Wrong permissions for . and .. in root after new install

Posted by rkrug 
Wrong permissions for . and .. in root after new install
January 31, 2017 04:37AM
Hi

I had a strange problem with my ftp server (see http://serverfault.com/questions/829441/proftp-server-gives-no-such-file-or-directory-upon-login-even-though-director for my problem and the solution).

In a nutshell: the permissions for . and .. in the root directory were set to no permissions for anybody as follow (recreated from memory:

root@eef47fc12986:/# cd /
root@eef47fc12986:/# ls -la
total 72
d---------  34 root root 4096 Jan 30 19:42 .
d---------  34 root root 4096 Jan 30 19:42 ..
...


This happened after a new install from the rootfs. I changed them to the following:

root@eef47fc12986:/# cd /
root@eef47fc12986:/# ls -la
total 72
drwxr-xr-x  34 root root 4096 Jan 30 19:42 .
drwxr-xr-x  34 root root 4096 Jan 30 19:42 ..
...

and it is working. But I am wondering: How did that happen? I don't have the slightest cue, and it took me 3/4 of a day to sotrt it out...
So the same problem seems to be here

===========================
Blog: https://rmkrug.wordpress.com/

1 x Pogoplug E02 (pink): Logitech media server

1 x Pogoplug E02 (pink): FTP server only (throw away configuration - quick to rebuild)

1 x GoFlex Net: running OpenMediaVault
Author:

Your Email:


Subject:


Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically. If the code is hard to read, then just try to guess it right. If you enter the wrong code, a new image is created and you get another chance to enter it right.
Message: