Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Booting problem with Linux Kernel 4.4.89 Oxnas (OX820) Pogo V3

Posted by jgkempen 
Booting problem with Linux Kernel 4.4.89 Oxnas (OX820) Pogo V3
December 17, 2017 12:53PM
Having some issues with my pogo plug pro after I installed uboot and debian.

Completed uboot and debian install just fine. I could ssh into it just fine and then I setup samba. Samba was working, but I decided I wanted to change the partition size on my samba drive ( not the drive I am booting off of).

I shut down the pogo plug and used another linux box to change the partition on the samba drive.

I plug everything back into the pogo plug an powered on. Seemed to take a long time to boot, but eventually it connected to the next work and I could SSH into it.

Samba was no longer working ( not surprised since I played with the partitions it was using).

Tried to restart the samba server and it failed.

So I decide to just restart the pogo plug to see if that fixes anything before I start looking at samba more.

When I restarted this time the pogoplug pro never reconnected to the network.

The light on the front flashes green at first and then it eventually goes solid green.
I was having a hard time figuring out what meanings of different colored lights and blinking mean.

The network port flashes green and yellow.

I believe I used:
uboot.2015.10-tld-2.ox820.bodhi.tar

and
linux-4.4.89-oxnas-tld-1.bodhi.tar.bz2

I am hoping its just my usb drive got messed from not properly shutting down the power.

I just plugged it into another linux box and it appears to have a bad super block.

That said I tried putting the rootfs on another usb drive instead and still no luck.

The first time I created the usb boot drive I had done it on the pogo plug directly. Anything that has to be done differently if its created on a different linux box?



Edited 1 time(s). Last edit at 12/17/2017 07:51PM by bodhi.
Re: Booting problem with Linux Kernel 4.4.89 Oxnas (OX820) Pogo V3
December 17, 2017 08:13PM
jgkempen,

> I shut down the pogo plug and used another linux
> box to change the partition on the samba drive.

What type of Linux box? x86 or ARM? what OS? .... do you have the log of how you change the partition?

>
> I plug everything back into the pogo plug an
> powered on. Seemed to take a long time to boot,
> but eventually it connected to the next work and
> I could SSH into it.
>
> Samba was no longer working ( not surprised since
> I played with the partitions it was using).
>
> Tried to restart the samba server and it failed.
>
> So I decide to just restart the pogo plug to see
> if that fixes anything before I start looking at
> samba more.
>
> When I restarted this time the pogoplug pro never
> reconnected to the network.

It might be unrelated to this Samba drive.


>
> The light on the front flashes green at first and
> then it eventually goes solid green.
> I was having a hard time figuring out what
> meanings of different colored lights and blinking
> mean.
>
> The network port flashes green and yellow.
>
> I believe I used:
> uboot.2015.10-tld-2.ox820.bodhi.tar
>
> and
> linux-4.4.89-oxnas-tld-1.bodhi.tar.bz2
>
> I am hoping its just my usb drive got messed from
> not properly shutting down the power.
>
> I just plugged it into another linux box and it
> appears to have a bad super block.
>
> That said I tried putting the rootfs on another
> usb drive instead and still no luck.
>
> The first time I created the usb boot drive I had
> done it on the pogo plug directly. Anything that
> has to be done differently if its created on a
> different linux box?

Please create the USB rootfs again (wipe out all partition, and create a brand new partition for rootfs). This time keep the whole log, and post it here. You might have missed a step somewhere.

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Re: Booting problem with Linux Kernel 4.4.89 Oxnas (OX820) Pogo V3
December 20, 2017 08:28AM
I am pretty sure the problems are unrelated to my samba installation, but for the drive I was using for samba had its partitions resized using gparted on Lubuntu on an X86 machine. That drive was formatted in NTFS as I needed to maintain the ability to plug it into a windows machine if needed.

I think some how during a power cycle the ext3 formatted usb drive I was using for boot got corrupted. I tried fixing the errors with fsck and efsck, etc, but nothing seems successful.

On my new usb drive I'll try to create the rootfs again using the instructions here: https://forum.doozan.com/read.php?2,16044

How do I keep a log?

Also, I assume that my uboot is working properly since I was able to boot in to debian a few times before my usb drive got corrupted.



Edited 1 time(s). Last edit at 12/20/2017 09:29AM by jgkempen.
Re: Booting problem with Linux Kernel 4.4.89 Oxnas (OX820) Pogo V3
December 21, 2017 01:39AM
jgkempen Wrote:
-------------------------------------------------------
> I am pretty sure the problems are unrelated to my
> samba installation, but for the drive I was using
> for samba had its partitions resized using gparted
> on Lubuntu on an X86 machine. That drive was
> formatted in NTFS as I needed to maintain the
> ability to plug it into a windows machine if
> needed.
>
> I think some how during a power cycle the ext3
> formatted usb drive I was using for boot got
> corrupted. I tried fixing the errors with fsck and
> efsck, etc, but nothing seems successful.
>
> On my new usb drive I'll try to create the rootfs
> again using the instructions here:
> https://forum.doozan.com/read.php?2,16044
>
> How do I keep a log?
>l

Copy and paste whatever you did on Lubuntu terminal to create the USB rootfs.

> Also, I assume that my uboot is working properly
> since I was able to boot in to debian a few times
> before my usb drive got corrupted.

Yes, your uboot is ok.

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Re: Booting problem with Linux Kernel 4.4.89 Oxnas (OX820) Pogo V3
December 21, 2017 10:35PM
Thanks for your help. I got it working again
Re: Booting problem with Linux Kernel 4.4.89 Oxnas (OX820) Pogo V3
December 22, 2017 02:10AM
jgkempen Wrote:
-------------------------------------------------------
> Thanks for your help. I got it working again

Cool!

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Author:

Your Email:


Subject:


Spam prevention:
Please, solve the mathematical question and enter the answer in the input field below. This is for blocking bots that try to post this form automatically.
Question: how much is 18 plus 4?
Message: