Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Debian on Dell Wyse T10 / T50

Posted by Koen 
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
February 09, 2021 06:34PM
wildhem,

For Dell Wyse T10 / T50, everything should work, except the display.

Thanks for reminding, I forgot to add this box and HP T5335z to the the Installation list in the release thread..

> terminal but it probably has a blocked bios

Are you sure your box has a BIOS? this box uses U-Boot as loot loader. If it has a BIOS then it is a different Thin Client (Intel x86 base).

> is it possible to revive
> it somehow?

Yes, assuming you have the T10 / T50, connect serial console and it should be possible to install Debian on USB.

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
February 26, 2021 01:13PM
Thank you for your work and instructions on how to do it.
However, I have a problem with the installation.
I connected the adapter on the ch340g chip and the only thing I get from the console are the following characters:
root@acab-VirtualBox:/media/acab/rootfs/boot# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB0
picocom v3.1

port is        : /dev/ttyUSB0
flowcontrol    : none
baudrate is    : 115200
parity is      : none
databits are   : 8
stopbits are   : 1
escape is      : C-a
local echo is  : no
noinit is      : no
noreset is     : no
hangup is      : no
nolock is      : no
send_cmd is    : sz -vv
receive_cmd is : rz -vv -E
imap is        : 
omap is        : 
emap is        : crcrlf,delbs,
logfile is     : none
initstring     : none
exit_after is  : not set
exit is        : no

Type [C-a] [C-h] to see available commands
Terminal ready

123ABCcd
12345


Attempts to send commands in your hp t5335z manual do not bring any results despite the rootfs flash drive.
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
February 26, 2021 05:05PM
wildhem,

> Type [C-a] [C-h] to see available commands
> Terminal ready
>
> 123ABCcd
> 12345


It looks like your serial connection did not work. Check the GND wire. And try hitting the Enter/Return key several times to see if you get any output.

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
June 28, 2021 04:45AM
Im sure of the good gnd connection and further the serial console is not working. I also tried to connect the gnd to a different place on the board and then the same.
Maybe there is some other installation method, such as read spi memory, edit and save with programmer?



Edited 1 time(s). Last edit at 06/28/2021 07:25AM by wildhem.
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
June 28, 2021 03:51PM
wildhem,

Usually when you see something garbage characters printed out like above, it might be the baud rate, or some partity settings are wrong.

Try specifying all paramaters explicitly like this:

picocom --b 115200 --f n --p n --d 8 /dev/ttyUSB0

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
July 01, 2021 11:30AM
I bought CP2102 usb to uart and still same output (before i use ch340g)

hp@debian:~$ sudo picocom --b 115200 --f n --p n --d 8 /dev/ttyUSB0
[sudo] hasło użytkownika hp: 
picocom v3.1

port is        : /dev/ttyUSB0
flowcontrol    : none
baudrate is    : 115200
parity is      : none
databits are   : 8
stopbits are   : 1
escape is      : C-a
local echo is  : no
noinit is      : no
noreset is     : no
hangup is      : no
nolock is      : no
send_cmd is    : sz -vv
receive_cmd is : rz -vv -E
imap is        : 
omap is        : 
emap is        : crcrlf,delbs,
logfile is     : none
initstring     : none
exit_after is  : not set
exit is        : no

Type [C-a] [C-h] to see available commands
Terminal ready

123ABCcd
12345

But now something bad is happening to my device. after connecting the power, the orange led lights up for 4 seconds, the terminal spits out these garbage characters in the console, then the device goes out and I cannot turn it on, it does not respond to the power button. I have two of these terminals and it's the same on both.
I used to be able to run them both, but I needed desktop login credentials that I didn't have.
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
July 01, 2021 04:01PM
wildhem,

I hope you only connect 3 wires: GND, TX, and RX?

Let it sit unplugged for a while (hours) and try power up again.

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
July 06, 2021 05:14PM
bodhi,
yes, I only connected these. I left the terminal disconnected from the power supply and took out the battery and the the device starts up.

It has the system version 8.1_027. Maybe there is some way to update the official system or restore factory settings and maybe then the terminal will start communicating?
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
July 06, 2021 05:53PM
wildhem,

> yes, I only connected these. I left the terminal
> disconnected from the power supply and took out
> the battery and the the device starts up.

So now it's booting normally again?

>
> It has the system version 8.1_027. Maybe there is
> some way to update the official system or restore
> factory settings and maybe then the terminal will
> start communicating?

I am not familiar with the restore procedure on this box. I had bought a used box a long time go, but have not tried to do any thing with it! all the testing was done by Koen.

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
July 18, 2021 04:59AM
bodhi,
>
> So now it's booting normally again?
>

yes, it boots up the system but the console continues to show the same

> I am not familiar with the restore procedure on
> this box. I had bought a used box a long time go,
> but have not tried to do any thing with it! all
> the testing was done by Koen.

I have two such devices and I would like to use them. I would be grateful for any tips that may help me.

these are the basic versions without flash memory, the only memory I see are 2 spi memory chips, one of them (winbond 25q64fvsig) I made a dump with the ch341a programmer, the other (mxic) marked as "ec socket" is protected against reading from the outside.



Edited 1 time(s). Last edit at 07/18/2021 05:05AM by wildhem.
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
July 18, 2021 04:54PM
wildhem,

> these are the basic versions without flash memory,
> the only memory I see are 2 spi memory chips, one
> of them (winbond 25q64fvsig) I made a dump with
> the ch341a programmer, the other (mxic) marked as
> "ec socket" is protected against reading from the
> outside.

Yes, this box has only SPI flash (no NAND). If you can log into stock, then post dmesg here. It shows which SPI chip driver was used. I'd expect it to be the same as Koen's box.

And regarding serial console, here is Koen's summary in this thread (booted successfully into Debian using Recovery method):

https://forum.doozan.com/read.php?2,63499,63914#msg-63914

I have not reread the thread, but looks like Koen had the similar problem with serial console.

If Koen and you can only see output to the Display, but not serial console, then I'd say that this stock u-boot version intentionally turned it of. They probably want to avoid interruption so all the stdout and stderr only routed to the LCD.

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
August 24, 2021 04:09PM
Finally, I was able to run the terminal with the admin account, the password for which I found in the spi memory dump file. Then I updated the system to the latest version by replacing the initial 7501 KB of the dump file with DOVE_boot.i2d from the OS_Web_v8.6_206_3010_T10_ENG package
However, I still can't start the serial console or ssh. The DEL and P keys at startup also have no effect.
I could probably edit the wloader.cfg file with a hex editor, there are boot commands for the device in it.

Probably the booted system is first unpacked to RAM and only started on the device. Below is the beginning of the event log from the ThinOS system:
System Start Date: 2021/08/24 Tuesday DST
System Version: 8.6_206
Characteristics: FilesystemSecurity
CPU Version: Marvell PJ4 v7 Processor-wmmx rev5 (v7l)
00: 00: 00.000 Embedded Controller Version: 3.04
17: 59: 05.000 CESA: driver register OK.
18: 59: 05.090 PKG: extracting rom.pkg V1.1 ...
18: 59: 05.348 rom.pkg: 280 files extracted



Edited 1 time(s). Last edit at 08/24/2021 04:15PM by wildhem.
Attachments:
open | download - 8.6.jpg (103.1 KB)
open | download - hxd.jpg (333.7 KB)
Re: Debian on Dell Wyse T10 / T50
August 31, 2021 11:21AM
Editing boot commands in the spi dump file had no effect.
I think if we compiled the uboot for this board and replaced it in the spi memory chip marked as EC, we would get a fully manageable device.
Currently, for the T10 model it is not possible to boot into debian.
Author:

Your Email:


Subject:


Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically. If the code is hard to read, then just try to guess it right. If you enter the wrong code, a new image is created and you get another chance to enter it right.
Message: