Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Failed to Install latest kernel to NSA310S

Posted by szepnorbee 
Failed to Install latest kernel to NSA310S
June 17, 2020 02:56PM
Hi! I have an NSA310S on which I would like to install the latest linux kernel (and OMV later), but unfortunately failed.

I have updated tha U-boot to the latest and i have only changed the MAC address in the envs. I have prepared my 4Gb Flash Disk with the kernel (Formated to EXT3 with rootfs label and extracted the bz2 file to the root).

My envs:
NSA3x0S> printenv
arcNumber=4931
baudrate=115200
bootcmd=run bootcmd_uenv; run scan_disk; run set_bootargs; run bootcmd_exec; reset
bootcmd_exec=run load_uimage; if run load_initrd; then if run load_dtb; then bootm $load_uimage_addr $load_initrd_addr $load_dtb_addr; else bootm $load_uimage_addr $load_initrd_addr; fi; else if run load_dtb; then bootm $load_uimage_addr - $load_dtb_addr; else bootm$load_uimage_addr; fi; fi
bootcmd_uenv=run uenv_load; if test $uenv_loaded -eq 1; then run uenv_import; fi
bootdelay=10
bootdev=usb
console=ttyS0,115200
device=0:1
devices=usb ide
disks=0 1 2 3
dtb_file=/boot/dts/kirkwood-nsa310s.dtb
ethact=egiga0
ethaddr=E8:37:7A:17:5F:C5
if_netconsole=ping $serverip
ipaddr=192.168.0.231
led_error=orange blinking
led_exit=green off
led_init=green blinking
load_dtb=echo loading DTB $dtb_file ...; load $bootdev $device $load_dtb_addr $dtb_file
load_dtb_addr=0x1c00000
load_initrd=echo loading uInitrd ...; load $bootdev $device $load_initrd_addr /boot/uInitrd
load_initrd_addr=0x1100000
load_uimage=echo loading uImage ...; load $bootdev $device $load_uimage_addr /boot/uImage
load_uimage_addr=0x800000
mainlineLinux=yes
mtdids=nand0=orion_nand
mtdparts=mtdparts=orion_nand:0x100000(uboot),0x80000(stock_uboot_env),0x80000(key_store),0x80000(info),0xA00000(etc),0xA00000(kernel_1),0x2FC0000(rootfs1),0xA00000(kernel_2),0x2FC0000(rootfs2)
partition=nand0,2
preboot_nc=run if_netconsole start_netconsole
scan_disk=echo running scan_disk ...; scan_done=0; setenv scan_usb "usb start";  setenv scan_ide "ide reset";  setenv scan_mmc "mmc rescan"; for dev in $devices; do if test $scan_done -eq 0; then echo Scan device $dev; run scan_$dev; for disknum in $disks; do if test $scan_done -eq 0; then echo device $dev $disknum:1; if load $dev $disknum:1 $load_uimage_addr /boot/uImage 1; then scan_done=1; echo Found bootable drive on $dev $disknum; setenv device $disknum:1; setenv bootdev $dev; fi; fi; done; fi; done
serverip=192.168.0.220
set_bootargs=setenv bootargs console=ttyS0,115200 root=LABEL=rootfs rootdelay=10 $mtdparts $custom_params
start_netconsole=setenv ncip $serverip; setenv bootdelay 10; setenv stdin nc; setenv stdout nc; setenv stderr nc; version;
stderr=serial
stdin=serial
stdout=serial
uenv_addr=0x810000
uenv_import=echo importing envs ...; env import -t $uenv_addr $filesize
uenv_init_devices=setenv init_usb "usb start";  setenv init_ide "ide reset";  setenv init_mmc "mmc rescan"; for devtype in $devices; do run init_$devtype; done;
uenv_load=run uenv_init_devices; setenv uenv_loaded 0; for devtype in $devices;  do for disknum in 0; do run uenv_read_disk; done; done;
uenv_read=echo loading envs from $devtype $disknum ...; if load $devtype $disknum:1 $uenv_addr /boot/uEnv.txt; then setenv uenv_loaded 1; fi
uenv_read_disk=if test $devtype -eq mmc; then if $devtype part; then run uenv_read;  fi; else if $devtype part $disknum; then run uenv_read; fi;  fi
usb_ready_retry=15

Environment size: 3009/131068 bytes

Bootlog:
U-Boot 2017.07-tld-1 (Sep 05 2017 - 00:50:06 -0700)
ZyXEL NSA310S/320S 1/2-Bay Power Media Server

SoC:   Kirkwood 88F6702_A1
DRAM:  256 MiB
WARNING: Caches not enabled
NAND:  128 MiB
In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   egiga0
MV88E1318 PHY initialized on egiga0
Hit any key to stop autoboot:  0
starting USB...
USB0:   USB EHCI 1.00
scanning bus 0 for devices... 3 USB Device(s) found
       scanning usb for storage devices...
Use USB retry period from the environment: 15 second(s)
1 Storage Device(s) found

Reset IDE: ide_preinit failed

Partition Map for USB device 0  --   Partition Type: DOS

Part    Start Sector    Num Sectors     UUID            Type
  1     2048            7895040         1f212ad2-01     0f Extd
  5     2112            7894976         1f212ad2-05     83

## Unknown partition table type 0

## Unknown partition table type 0

## Unknown partition table type 0

## Unknown partition table type 0

## Unknown partition table type 0

## Unknown partition table type 0
loading envs from usb 0 ...
** Invalid partition 1 **

no IDE devices available
running scan_disk ...
Scan device usb
device usb 0:1
** Invalid partition 1 **
device usb 1:1
** Bad device usb 1 **
device usb 2:1
** Bad device usb 2 **
device usb 3:1
** Bad device usb 3 **
Scan device ide

Reset IDE: ide_preinit failed
device ide 0:1
** Bad device ide 0 **
device ide 1:1
** Bad device ide 1 **
device ide 2:1
** Bad device ide 2 **
device ide 3:1
** Bad device ide 3 **
loading uImage ...
** Invalid partition 1 **
loading uInitrd ...
** Invalid partition 1 **
loading DTB /boot/dts/kirkwood-nsa310s.dtb ...
** Invalid partition 1 **
Unknown command 'bootm0x800000' - try 'help'
resetting ...

What do I do wrong? Thank you and sorry for my bad English.
Re: Failed to Install latest kernel to NSA310S
June 17, 2020 04:06PM
bootcmd_exec=run load_uimage; if run load_initrd; then if run load_dtb; then bootm $load_uimage_addr $load_initrd_addr $load_dtb_addr; else bootm $load_uimage_addr $load_initrd_addr; fi; else if run load_dtb; then bootm $load_uimage_addr - $load_dtb_addr; else bootm$load_uimage_addr; fi; fi

You're missing a space after the last 'bootm'
Re: Failed to Install latest kernel to NSA310S
June 17, 2020 04:54PM
szepnorbee,

loading envs from usb 0 ...
** Invalid partition 1 **

no IDE devices available
running scan_disk ...
Scan device usb
device usb 0:1
** Invalid partition 1 **
device usb 1:1
** Bad device usb 1 **
device usb 2:1
** Bad device usb 2 **
device usb 3:1
** Bad device usb 3 **

Your USB rootfs partition was not prepared correctly. So it failed all the tests and end up using a default bootcmd (which I had a typo, like renojim mentioned above). This env should never be executed if the USB partition is good.

So make sure that you wipe out the 4GB thumb drive with fdisk (to make sure everything is clean), and recreate the rootfs using Debian-5.2.9-kirkwood-tld-1-rootfs-bodhi.tar.bz2. Remember to do everything as root user (sudo will not work).

Which brand is this 4GB thumb drive?

-bodhi
===========================
Forum Wiki
bodhi's corner
Author:

Your Email:


Subject:


Spam prevention:
Please, enter the code that you see below in the input field. This is for blocking bots that try to post this form automatically. If the code is hard to read, then just try to guess it right. If you enter the wrong code, a new image is created and you get another chance to enter it right.
Message: